God morgon!

Idag är jag uppe med tuppen för att jag ska hinna plugga lite innan jag drar iväg till min kära, gamla skola. Har nämligen två prov idag, ett i matte och ett i idrott och hälsa, och jag har inte pluggat anmärkningsvärt mycket till något av dem. Så det blir lite sista minutenplugg här nu på morgonkvisten!

Angående Läroverksfejden så ser det möjligtvis, eventuellt, kanske ut som att jag blir en av fem dansare i Södra Latins dansteam. Fast det blir svårt det där, vi är åtta stycket som vill vara med, tre måste alltså bort, och vi måste plocka ut laget nu. Vi ska nämligen tävla om drygt en månad, så vi borde vid det här laget ha börjat repa för länge sen...

Hur som helst, även om jag inte kan delta så kan jag i alla fall vara med och heja och kanske till och med också hjälpa till med dansnummret! Temat för dansgrenen är "Den egna skolan." så vi måste alltså framföra ett bidrag som osar Södra Latin. Det svåra är att det som är Södra för oss som går där kan bli internt, och blir vi för interna så är risken att vi inte kammar hem många poäng. Vi satt och snackade lite igår och kom överens om att det är smartast att spela på fördomar om vår skola.

Så nu undrar jag: Vad tänker du på när jag säger "Södra Latin"?

Kan man ha mycket roligare än så här?


Min gode vän Marcus kände för att vara lite kreativ.
(åh, om det vore jag på riktig...*dregel*)

Så lite tid

Min mamma sa idag att "Nu har du ju inte bloggat på hela veckan!" Så då tänkte jag att jag får väl ta å göra det då. Det är inte det att jag inte har haft något att blogga om, det är det att tiden har varit så knapp. Som vanligt alltså. Annars skulle jag ha skrivit långa utläggningar om mitt hat till SL och till skolan (speciellt matte B). Jag skulle nog också ha skrivit ett par bittra ord om snön och vintern som aldrig ger sig. Jag skulle kanske ha lagt upp en bild på min nya vårjacka som är så tjusig och nätt och jag skulle med all säkerhet ha berättat för er att jag har utvecklat ett beroende av avokado. Ni vet ju hur mycket jag älskar mat.

Allt det där är ju förståss bara dumma småsaker som inte betyder något. De inlägg som jag skulle ha skrivit som hade betytt någonting skulle ha handlat om de fantastiska och begåvade teatrarna i min klass som med sina teateruppspel gjort mig till en stolt hönsmamma. Jag hade förmodligen också skrivit om hur tacksam jag är att min mamma och Anna fick mig att äntligen börja dansa lindy hop, som jag har drömt om så länge. Det är det roligaste jag gjort iår hittills.

Men ett inlägg hade också handlat om Caroline i min skola som i onsdags valde att ta sitt liv. Jag hade berättat för er om stämningen i skolan den dagen, och hur jag aldrig varit med om något liknande. Den kollektiva sorgen och chocken la sig över skolan och inget klassrum var sig likt. Allt var grått. Bokstavligen. Idag hade jag berättat om minnesstunden som hölls i aulan, hur vacker den var, hur stolt jag blev över att så många kom och hur mycket jag känner för eleverna i SP3D som har förlorat en vän för alltid. Jag har aldrig sett så många människor gråta så mycket på en och samma gång.

Heja Södra!

Det finns fyra så kallade elitskolor i Stockholm, men vilken är egentligen allra bäst?


Svaret på den frågan får vi snart, för den 16 april drar den omtalade Läroverksfejden igång! Läroverksfejden är en tävling mellan de fyra gymnasieläroverken i Stockholmhs stad vilka är Norra Real, Östra Real, Kungsholmens gymnasium och Södra Latins Gymnasium. Syftet är att kora den bästa gymnasieskolan i Stockholm och det gör man genom att låta de fyra skolorna tävla i fyra huvudgrenar. Varje Skola ansvarar för den gren som de hävdar sig vara bäst på. Eftersom Södra har en stark inriktning mot estetiska utbildningar har vi hand om grenen i estetisk verksamhet. Den grenen kommer att innefatta tre delgrenar: dans, musik och teater! Jag har anmält mig till att vara en av fem deltagare i dansgrenen, men vi får se om jag blir uttagen. Jag antar att vi skickar våra grymma danstreor... Klart att jag vill att Södra ska vinna hela skiten och så (jag menar, Södra är ju redan den bästa skolan, det vet ju alla) men om vi inte vinner dansen så är det illa! Mycket illa.

Här är filmen där de fyra deltagande skolorna presenteras. Kul att Östra tar upp typ en tredjedel av den, jag fattar inte hela slutgrejen som tar typ hunda år? Början är dock rätt skoj faktiskt. "Skriv upp det på pappa." Men det är inte förrän efter ungefär fem minuter och 20 sekunder  in i filmen som det börjar bli riktigt intressant!


Trollkarlar är heta

Jag var så pepp på att dra ut ikväll, men det enda som verkade vara tillgängligt var en fest i Järna... Vilket kändes lite väl långt bort för att skulle orka. Jag är lat, ja, men jag skyller på att jag faktiskt börjar jobba tidigt imorgon. Det blev helt enkelt så att jag istället följde med mina föräldrar ut och åt på restaurang, hyrde The Illiusionist och köpte en bytta med sån där glass som är dyr och som alla skriver om när de ätit den. Glassen var god. Filmen var bra. Spännande. Men... Den kan aldrig någonsin mäta sig med The Prestige. Aldrig någonsin.


Jag undrar bara hur man tänkte när man spelade in dessa två filmer. De har ju näst intill exakt samma upplägg. Vilket
 inte är helt nytt när man kommer till filmvärlden, jag vet, men de hade ju premiär samtidigt? I december 2006, närmare bestämt. Inspelningsperioderna måste ju då också ha varit ungefär samtidigt. Dessutom måste jag säga att jag tycker att de kvinnliga huvudrollsinnehavarna i båda filmer är ganska så snarlika. (kanske inte just på den bilden dåra men... de påminner ju om varandra!)


Så såg i alla fall min fredagskväll ut...

Jag vill dansa med Frankie Manning

Vad gör jag, förutom att plugga och dansa? Jag vet inte. Ingenting. That's it liksom.


Betygssnack i dansämnena idag, som sagt. Blev dock bara i dans och gestaltning eftersom min lärare i jazz och modernt är i Polen.  Hur som helst, jag ligger på MVG. Var ju kul. Och jag har MVG i dansanalys (estetisk orientering) också. Vilket är jättelustigt för jag har bara lämnat in två av tre dansanalyser förra terminen och ingen denna terminen, och jag har bara fått VG på dem s'att... jag undrar lite jag. Men jag klagar inte!

Jag tänkte bara droppa ett par ord om hur fruktansvärt kul det är att dansa lindy hop! Man får en sån kick av det! Det är grym musik, roliga moves och så är det ju också konditionsträning på hög nivå. Vi hade lindy hopklass idag i skolan och jag kunde inte sluta le. Dessutom fick jag höra att det var roligt att dansa med mig. Najs! Kanske för att jag hade så jävla kul själv!

För att sprida lite av den dansglädje jag känner när jag dansar lindy hop bjuder jag er här på ett berömt klipp ur filmen Hellzapoppin från 1941. Snackar man lindy är det här tydligen så nära perfektion man kan komma!


VG i Andningslära A

Det är så konstigt att få betygsomdömen i dans. Att få betyg i någonting som jag gör bara för att det är roligt. Hur udda är inte det? Det är som att min lillebror skulle få betyg i att lyssna på för hög musik, eller som att min syrra skulle få betyg i att ha konstiga kläder på sig. Fast mest är det som att du skulle få betyg i att andas, för jag kan inte leva utan dansen.
Visst, kritik är bra, jag vill ju utvecklas. Men jag vill inte att det ska stå att jag är G-, VG- eller MVGduktig på att dansa på ett jävla papper. Det är så fel. Fel, fel, fel. Betygshets i matte och historia och så vidare kan jag ändå köpa, men att behöva oroa sig för vad jag får för betyg i dans, som är någonting jag gör för mitt eget nöjes skull...? Det känns konstigt, som sagt. Jag drömde till och med om det i natt, och i drömmen fick jag G+ i både jazz och modernt. G+!? Vilken fail att komma in på danslinjen med full poäng men inte lyckas få mer än G+ i dansämnena! Fy fan. Aja, i morgon får jag veta hur jag ligger till, då blir det omdömessnack i både modernt, jazz och dans och gestaltning...

Nu tänkte jag ta och sätta mig ner och skriva dansanalys på Russel Maliphant Company's Small Boats. Jag har börjat tycka att det är rätt kul med dansanalys faktiskt, det är bara det att det tar ett tag att komma in i det!

Här har ni Russel Maliphant i ett asballt solo:



Jag är inte bitter

Jag har studiedag idag, men trots det har jag ändå varit i skolan nu på morgonen. Varför? Jo, för att någon riktigt smart människa som bestämmer i min skola tyckte att det var en jättebra idé att lägga ett prov i Svenska A för alla ettor just idag. Så jag har suttit och skrivit referat och reflektion mellan nio och tolv idag. Det var ju roligt.
Det är ju inte som att man, eller i alla fall jag, ägnar mig åt någonting annat än plugg när det är studiedagar. Ypperligt tillfälle att jobba ikapp, tänker jag. Det ända trevliga är att man får lite sovmorgon, men nu fick vi inte ens det. Tack så mycket!

Helgen har varit rätt najs. I lördags bjöd Kajsa mig på bio, som födelsedagspresent. Vi såg inte bara en, utan två filmer! Milk och Che - Argentinaren Saga. De var jättebra, båda två. Igår söndag skulle jag lägga hela dagen åt skolarbete men sen frågade min mamma ifall jag ville följa med på lägenhetsvisningar, och det ville jag ju faktiskt. Det är nämligen så att min funderar lite på att flytta. Radhuset som vi bor i nu är alldeles för stort för oss så vi letar efter något mindre lite närmare stan. Igår var vi då alltså och kollade på fyra lägenheter i Bagarmossen och Hammarbyhöjden. Två av dem var verkligen jättefina, men vi får se hur det blir. Jag känner bara såhär att ju närmare tunnerbanan desto bättre. 

Tjupp. Nu ska jag kanske sova lite middag, sen ska jag tillbaks till skolan, faktiskt. Vi har vår sista föreställning idag!


Himmelskt

Det ser ut som det snöar ute, fast det gör det egentligen inte. Det är nämligen slask som kommer direkt ifrån himlen. Kul va? Jag tycker att det kan ta och bli vår snart.

Igår åt vi som sagt på Herman's efter föreställningen och det såg ut såhär:



Några kunde tyvärr inte följa med men här är i alla fall två tredjedelar av gänget!


Fierce, fierce, fierce... huh!?


Mat är gott.


Sen när Herman's stängde för dagen råkade vi stöta på Neas kompis Ragnar som följde med oss till det där cafét på Götgatan som jag aldrig minns namnet på.


Vi drack te och kaffe och kände oss väldigt stolta över oss själva.

Det enda jag pratar om just nu

Imorgon är det fredag och då har vi, tekniskt sett, vår sista föreställning. Vi fick nämligen en extra speldag på måndag eftersom det var så många som ville se vår föreställning, men vi ser imorgon som grand finale och måndagen som en extraföreställning helt enkelt! Så efter sista föreställningen  imorgon ska vi till Herman's alla dansare och äta gott för att fira vårt hårda arbete och det fantastiska, supergrymma resultatet! Vi bokade bord idag för säkerhets skull, eftersom vi är femton stycken...

Så här såg det ut på dagens föreställning av O2. (Min pappa har fotat)



Ur performanceakten. Eller prologen, som vi brukar kalla den.


Vackra Nea kör sitt lika vackra solo. (Vad jag ser förbannad ut!)


Här har vi den minst lika fina Vilma ur hennes och Ullerts duett.


Ett av de många klustrena.


Skuggspel.


Jag i slutsolot. Egentligen är det miss Hallerdals solo, men eftersom hon har skadat ryggen så har jag fått agera inhoppare.

Premiär!

Gissa vem som kom hem för ett litet tag sedan, trött i både kropp och knopp men nöjd som sjutton?
Jo, Saga!

Vi hade premiär med O2 ikväll och det var hur kul som helst! Har gått omkring och varit apnervös hela dagen, men när vi väl började köra så släppte allting och jag hade the time of my life! Det gick skitbra! Förutom en gång då det blev liiite svårt att hålla masken. ("Gick det bra!??") Idag var det bara Södrafolk i publiken, mest teatrare från min klass men också elever från andra klasser och årskurser. Vi fick stående ovationer! 

Jag säger bara: Tur att det inte är över än, tur att vi har fem föreställningar kvar. Det här lyckoruset måste hålla i sig ett tag till!


En lördag som denna

Har precis varit och jobbat. Det är alltid lika roligt att jobba eftersom det innebär att jag får göra det jag älskar mest: dansa. Jag tänker aldrig på vilket bra jobb jag har egentligen. Att vara danslärare är nog det roligaste jobbet man kan ha, näst efter att jobba som professionell dansare då såklart. Men det är fruktansvärt kul att undervisa! Idag innan min klass så tittade jag också på en av mina elevers solo som hon ska söka in till Södra med nästa vecka! Såg fint ut, jag hoppas det går bra för henne! Lycka till Linnea!

Jag funderar på om jag bara ska sitta inne hela helgen och dega. Eller ja. Inte dega utan mer plugga kanske. De teoretiska ämnena har liksom inte tänkt så mycket på nu under produktionsveckan, men jag har ju faktiskt muntligt förhör i spanska på måndag. Och så är det ju de där dansanalyserna som ska in... Bajjjjs. Får se hur mycket jag får gjort idag, imorgon blir det i alla fall pluggfika med Maggan. Fan att produktionsveckan är slut, jag orkar inte med allt vanligt plugg. Jag förstå inte riktigt, ni som går "vanliga" linjer, typ sam och natur och så, hur klarar ni av det?

Nästa vecka har jag inte ens någon dans, för då är det intagningar. Ännu mer bajs. Dock har jag föreställningar på kvällen. Ah! Premiär på måndag. Nu börjar nerverna att spöka!



 


Buhlud

Det här var det roligaste på länge! Jag dör av skratt!
 


Och sen när du tror att det inte kan bli roligare än så:

Dag fyra

Hej och hå vad det går! Idag var det näst sista dagen på produktionsveckan och nu börjar jag bli riktigt stolt över vår föreställning. Damn, alltså, den är grym! Vi hade genrep idag, med publik, och sen hade vi ett publikrep till lite senare på dagen. Det är så stor skillnad att köra med publik och kostym och mask och allting, och det är så mycket roligare! Att jag får skavsår av min kostym (Jag ska dansa i en byggoverall. Typ blåställ) är en annan femma.

Nej, nu ska jag ta en lååång dusch och verkligen ta hand om mina trötta lemmar. Hade velat ta ett bad egentligen, men eftersom vi håller på och renovera badrummet så går ju inte det. Dusch får duga. En varm dusch får det bli också, så att jag kan sträcka ut mig lite sen för herre min skapare vad spänd jag har blivit de senaste dagarna! Spänd och stel och träningsvärkig. Hittar på egna ord nu för jag är för trött för att orka formulera mig på något bättre sätt...

Imorgon har vi fått sovmorgon till tio noll noll! Hur najs är inte det?

Ulf



Du är ju så jävla stark
Och om du vill får du bo hemma hos mig.
Eller hur Ann?
Puss på dig, Nadja! <3


Dag två

Jag var minst lika trött idag när jag kom hem (vid halv åtta). Jag däckade i soffan det första jag gjorde, och hade inte mamma skrikit på mig så hade jag legat där än. Ska strax gå och lägga mig på riktigt...
Idag är jag verkligen trött fysiskt också, för vi har dansat nästan hela dagen. Vi har gjort en del ändringar i materialet och börjat finslipa och så. Och det börjar se gaaalet bra ut! Jag som var rätt stressad i slutet på förra veckan över hur vi skulle sätta allt i tid känner mig väldigt lugn nu. Allt är ju klart liksom, nu behöver vi bara finslipa, finslipa, finslipa och repa, repa, repa!

Jag och Nea fick upp våra superheta affischer idag också! Bättre sent än aldrig, jag vet. Det som suger är att det nästan inte finns några biljetter kvar. Vi spelar bara fem föreställningar, varav ena akten är i en danssal där man bara får in trettiotvå pers. Så det är en massa folk som vill komma som inte kommer få plats. Vi håller dock på att ordna så att vi eventuellt får spela en föreställning till. Hoppas verkligen att det går vägen. 


Den superheta affischen som pryder Södra Latins väggar. Foto: Vilma Weinstock

Dag ett

Snacka om att man är trött!
Första dagen på produktionsveckan är nu över och vi har verkligen jobbat som hästar! Förutom att vi har kört ett genomdrag av båda akterna så har vi satt allt ljus idag. Och eftersom jag är med i scenografi-, kostym- och ljusgruppen så har jag stått uppflugen på en vinglig stege mest hela tiden och fäst dammiga parkannor och fresneller uppe i taket (där det var ännu dammigare! Det skulle inte förvåna mig om jag har utvecklat astma efter idag...). Nu är det inte längre så knepigt med alla uttag, sladdar, kanaler och hur och var man kopplar in de olika lamporna och så vidare. Nu när man väl kan det så är det faktiskt väldigt kul! 
Det var dock mer tidskrävande att sätta ljus än vad jag hade trott. Vi har fått hålla på hela dagen, och det tar ju på krafterna. När alla lampor var uppe och det var dags att börja rikta ljuset var alla så trötta och sega att jag och Vilma fick dra och köpa godis och vindruvor till alla. Men Nikita somnade i alla fall...

Hur som helst: Nu är det bara en vecka kvar till premiär!


Sportlovet

Jag har inte skrivit så mycket det här lovet på grund av att jag helt enkelt inte har haft lust. Det har varit ett dåligt lov, fast samtidigt har det varit ett bra lov. Jag skall icke tala om det dåliga, det finns liksom ingen anledning. Varför tvinga på er mina personliga problems? Känns så taskigt.


Så, det har varit ett bra lov. Jag har sovit en massa på natten och jag har sovit en massa på dagen och jag har varit vaken ända tills det blivit morgon igen. Jag har ägnat mig åt någonting jag älskar men alltför sällan hinner med och det är att kolla på en väldigt massa film! Såg en massa bra rullar både före och efter Oscarsgalan (som jag för första gången lyckades kolla klart på innan jag somnade). Jag har shoppat och jag har ätit en massa onyttigheter och vet ni, det kändes bra! Jag har umgåtts med folk som gör mig glad och jag har blivit ännu gladare alla de dagar solen har spridit värme över Stockholms. Och jag har  fyllt år! Igår, närmare bestämt. Fast egentligen så fyller jag ju år idag, men... det spelar ingen större roll! Till sist har jag också gjort väldigt mycket bara ingenting. Utan att få ångest! Jag har haft ett bra lov. Helt enkelt.



En av bilderna Nadja tog på mig under vår shoppingrunda i tisdags.

RSS 2.0